Margulies Perruzzi Architects Completes Fulfillment Center for Boston Scientific on Quincy’s Squantum Point

BOSTON– Margulies Perruzzi Architects (MPA) announced the completion of a new, 694,000 SF global customer fulfillment center for Boston Scientific Corporation, a worldwide developer, manufacturer and marketer of medical devices.

Located on Squantum Point in Quincy, Mass., the state-of-the-art facility expands and modernizes the company’s logistics and distribution functions, and aligns with the goals of the company’s Global Facilities Master Plan. Boston Scientific selected MPA to design the interior fit-out and building envelope renovations for this sustainably designed building, which was completed in September 2017.

“As worldwide demand for medical devices grows, the expansion and modernization of our global logistics center is an important milestone,” said Paul Donhauser, vice president of global real estate, facilities operations, and environment, health and safety at Boston Scientific. “This modern and energy-efficient building is part of a multi-phased approach to bring our global facilities in line with the company’s evolution and business goals. Since collaborating on the design and workplace strategy of our new global headquarters in Marlborough, MPA has been a vital partner in evaluating real estate choices and advising our global real estate and facilities team.”

Since 1997, Boston Scientific has located its call center and distribution center operations in the north building of the vast warehouse complex on Quincy’s Squantum Point. Situated on the Neponset River and visible from Interstate 93 on approach to Boston, the new customer fulfillment facility consolidates Boston Scientific operational and distribution functions into the south building on the site. More than half of the company’s global product manufacturing, including medical device products such as life-saving stents, will move through the 24-hour customer fulfillment facility.

Photo credit: Warren Patterson

“Boston Scientific has shown its unwavering commitment to sustainable and efficient facilities and innovative workplace design, and we are thrilled to collaborate with them again on this new global customer fulfillment center,” said Marc Margulies, FAIA, LEED AP, principal and senior partner at Margulies Perruzzi Architects. “While MPA’s design transformed an antiquated warehouse building into an attractive, energy-efficient, and natural light-filled office and fulfillment facility, this Quincy project significantly advances the medical device manufacturer’s facilities and real estate strategy. MPA is proud to be collaborating with them on this important project.”

Comprising 64,000 SF of office space and a 630,000 SF customer fulfillment center, the building’s office space was designed to meet global workplace strategy standards that Boston Scientific is deploying around the world. The customer fulfillment center includes 2.5 miles of high-efficiency, “smart technology” conveyor and the first installation of an enterprise warehouse management system for Boston Scientific Global Distribution. The sustainably designed building is expected to achieve LEED Gold certification for existing buildings.

MPA inherited legacy warehouse conditions that guided the repositioning of the south building and the development of the open office floor plan. Different weight-bearing capacities of the existing floor slab informed the location of major building functions such as the warehouse and its accompanying storage. The large building features a unique, L-shaped footprint, so MPA’s design stretched the office spaces along the building’s edge to distribute natural light to the interior. Different corporate functions occupy each of the L’s wings, maximizing operational efficiency from the unique layout. The existing precast façade was completely replaced with an energy-efficient, metal panel rain screen system and new ribbon windows. The corner of the building was removed and updated with a multi-story curtain wall to create a dramatic canopied main entry.

Photo credit: Warren Patterson

The open office space features a mix of workstations and glass-fronted offices, supported by town squares, breakout cafés, training spaces, and a variety of meeting rooms. To enhance the employee experience in the new building, Boston Scientific chose a variety of amenities including a fitness center, 24/7 grab-and-go food kiosk, and game room. Adjoining the full-service corporate café, the waterfront roof terrace with outdoor casual seating and conference spaces offers stunning views of downtown Boston and provides a compelling amenity for employees.

Formalized in 2012, the Boston Scientific Global Facilities Master Plan is an enterprise-wide initiative that aligns the company’s real estate and workplace portfolio with its global business strategy through 2022. The master plan provides sufficient flexibility to accommodate anticipated change, creates a work environment that promotes productivity, innovation, and collaboration, and supports continuous improvement in a sustainable, cost-effective manner. In 2012, Boston Scientific engaged MPA to assist with the evaluation of its real estate choices, leading to the decision to consolidate its global headquarters and design a new 110,000 SF building in Marlborough, Mass.

The project team for the global customer fulfillment center in Quincy includes:
• Margulies Perruzzi Architects: Architect and Interior Designer
• Lee Kennedy Construction: General Contractor
• Odeh Engineers: Structural Engineer
• Nitsch Engineering, Inc.: Civil Engineer
• Simpson Gumpertz & Heger (SGH): Envelope Consultant
• R.W. Sullivan: MEP Engineer
• Colburn & Guyette: Food Services Consultant
• Communications Design Associates, Inc. (CDA): Audiovisual Design Consultant
• Boston Art: Art
• The BAM Group: Branding
• St. Onge: Supply Chain Engineering
• Salem Glass Company: Glazing and metal panel installer
• Peter Doig: Boston Scientific Corporation project manager.

Related News

Comments are closed

Boston Real Estate News 2015 All rights reserved